FANDOM


Tervetuloa Nettipediaan!

Tämä sivusto auttaa sinua käyttäytymään netissä.


Meillä on 112 neuvoa.

Voit auttaa lapsia lisäämällä neuvoja! Aloita muokkaaminen vaikka saman tien!

Jos tarvitset apua, älä epäröi ottaa yhteyttä Nettipediaan asiakastukitiimiin.

Suositeltu artikkeli

Miten huomioit muut?

Kiusaaminen, syrjiminen ja ikävät kommentit tuntuvat pahalta myös netissä. Käyttäydy siis muita kohtaan samoin kuin toivoisit itseäsi kohtaan käyttäydyttävän. Jokaisella on oikeus päättää omasta julkisuuskuvastaan. Kenestäkään toisesta ei saa jakaa kuvia tai tietoja ilman lupaa, eikä toisen nimellä saa esiintyä. Muista, että kaikilla ei ole samanlainen huumorintaju kuin sinulla. Vitsiksi tarkoittamasi kuva tai video ei tunnu kaikista kivalta.

 

Miten suojaat yksityisyytesi?

Jokaisella on oikeus yksityisyyteen ja siitä kannattaa pitää kiinni. Oletko miettinyt näitä asioita: Millaisia kuvia ja tietoja jaat itsestäsi? Kenelle jaat mitäkin? Mitä nettipalvelut sinusta tietävät ja mihin ne mahdollisesti tietojasi käyttävät? Tarvitseeko kavereiden ja nettituttujen tietää, missä milloinkin olet? Kannattaako kaikki kaveripyynnöt hyväksyä?Huolehdi siitä, että salasanasi ja käyttäjätunnuksesi ovat vaikeasti arvattavia. Pidä ne turvassa niin, ettei kukaan pääse esimerkiksi profiiliisi käsiksi. Yleisellä paikalla kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei kukaan ulkopuolinen pääse näkemään, mitä teet netissä.

 

Miten arvioit luotettavuutta?

Netissä voi tutustua erilaisiin ihmisiin ja sieltä voi löytää myös uuden ystävän. Mutta mistä tiedät, että tuttusi on sellainen kuin väittää olevansa? Ensi kertaa tavattaessa kannattaa ottaa turvallisuusseikat huomioon: kerro tapaamisesta etukäteen muille, ota kaveri mukaan ja sovi tapaaminen julkiselle paikalle. Netti on täynnä sisältöä, joka voi olla tekstin, kuvan tai vaikka videon muodossa. Mitä nettisisällöt sinulle yrittävät kertoa ja kuka on niiden takana? Mistä tiedät, mikä on totta ja mikä ei? Kannattaa pohtia, mihin ja kehen verkossa voi luottaa. Muista, että monet nettimarkkinoinnin keinot ovat hyvin huomaamattomia.

 

Millaista sisältöä luot?

Netti tarjoaa paljon työkaluja, joiden avulla voit tuoda ajatuksiasi ja teoksiasi näytille myös muille. Sinulla on oikeus omiin tuotoksiisi, esimerkiksi itse laatimiisi teksteihin ja videoihin. Samat oikeudet koskevat myös muiden töitä, eli niitä ei saa luvatta kopioida. Netissä on helppoa ilmaista oma mielipiteensä. Sananvapaus onkin oikeus, jota kannattaa käyttää. Muista kuitenkin, että ketään ei saa loukata. Tiedätkö, miten lait säätelevät nettikäyttäytymistä?

 

Keskustele netistä!

Mikä on sinulle tärkeää netissä? Juttelemalla nettisisällöistä muiden kanssa laajennat omaa tietämystäsi internetin mahdollisuuksista. Muilta voit saada vinkkejä hyvistä sivuista ja sovelluksista ja voit myös jakaa omia kokemuksiasi. Joskus internetin sisällöt voivat ahdistaa tai järkyttää. Älä laita vahinkoa kiertämään - oikea tapa toimia on ilmoittaa asiattomista sisällöistä sivuston ylläpitäjälle. Mieltä askarruttavista nettisisällöistä kannattaa rohkeasti jutella luotettavan henkilön kanssa.

 

Kiusaaminen, syrjiminen ja ikävät kommentit tuntuvat pahalta myös netissä. Käyttäydy siis muita kohtaan samoin kuin toivoisit itseäsi kohtaan käyttäydyttävän. Jokaisella on oikeus päättää omasta julkisuuskuvastaan. Kenestäkään toisesta ei saa jakaa kuvia tai tietoja ilman lupaa, eikä toisen nimellä saa esiintyä. Muista, että kaikilla ei ole samanlainen huumorintaju kuin sinulla. Vitsiksi tarkoittamasi kuva tai video ei tunnu kaikista kivalta


Tiesitkö, että...

  • ...Pienet papanat tarvitsevat netissä apua?
  • ...Pienet papanat pitää ottaa pois netistä, koska he eivät ole 18.
  • ...Monet 5-vuotiaat esittävät kovista?

Uutisia

Elefantti Marssi!

  • 2010 - Nettipedia aloittaa netin puhdistamisen
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.